(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Megbüntetik azt, aki nem védi jelszóval a wifijét

IT Café @ 2010. május 13.

 

A bíróság döntése precedens lehet, ugyanis először mondták ki egy perben, hogy az előfizető kötelessége a bűncselekmények megelőzése érdekében védenie saját kapcsolatát.

A német Szövetségi Legfelsőbb Bíróság (Bundesgerichtshof) egy tegnapi ítéletében kimondta, hogy az internetező felhasználók kötelesek saját vezeték nélküli hálózataikat jelszóval védeni, hogy megakadályozzák az illegális hozzáférést, illetve az ilyen csatlakozás következtében történő jogsértéseket. A döntés szerint az a felhasználó, aki a jelszóbeállítás elégtelensége miatt lehetővé teszi egy harmadik fél számára a felcsatlakozást, és ezzel megteremti annak lehetőségét, hogy az illető illegális módon töltsön le zenéket vagy más jogvédett fájlokat, az – egyéb, itt alkalmazható törvényeket figyelembe véve – akár 100 eurós bírságra is számíthat: „A magánfelhasználók kötelessége, hogy ellenőrizzék saját vezeték nélküli kapcsolatukat, hogy az kellően védett-e, vissza tud-e élni egy harmadik fél vele, aki a nyitott kapcsolat segítségével szerzőijog-sértést követhet el” – szól az indoklás. A határozat ugyanakkor itt határt is szab, mivel az illegális letöltésért magáért nem a nyitott rendszer tulajdonosát teszik felelőssé, hanem a letöltőt. Emellett még egy enyhítést tartalmaz a döntés: a wifis kapcsolattal rendelkezőknek nem kell folyamatosan ellenőrizniük a kapcsolat biztonságosságát, a kötelezettség csak a telepítés idejére, az első használatot megelőző beállításokra vonatkozik, ekkor szükséges jelszóval levédeni a hálózati hozzáférést.

A kiegyensúlyozottnak nevezett döntést üdvözölte a német fogyasztóvédelmi hivatal is, akik szerint az átlagfelhasználótól nem követelhető meg a folyamatos technológiai felkészültség, a naprakészség, de az igenis elvárható, hogy az eszköz üzembe helyezésekor a minimális biztonsági követelményeknek eleget tegyenek.

Maga az ítélet egyébként egy olyan ügyben született meg, ahol egy, a bíróság által meg nem nevezett zenész vádolt meg egy internetfelhasználót, mivel a felperes azt állította, hogy az alperes nyitott rendszere megengedte másoknak, hogy fájlmegosztókon keresztül törvénytelenül letölthessék dalait. A perbe fogott azonban bizonyítani tudta, hogy a felhozott letöltési eset idején ő nem tartózkodott otthon, így a bíróságnak ebben az esetben kellett állást foglalnia.

Az ügy két ok miatt is érdekes lehet a magyar felhasználók számára. Egyrészt mert az informatikát érintő jogi ügyekben a német döntéshozatal szinte mindig iránymutató az Európai Unió egészére nézve (Franciaország természetesen általában kivétel – a szerk.), másrészt pedig talán egy olyan folyamat kezdete, mely ennek a területnek a gyakorlati jogi szabályozását érinti, s ezek közül az egyik legproblematikusabb – törvényileg – a hotspotok, a nyílt hozzáférésű hálózatok esete.



« Vissza

Kapcsolódó anyagok

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"